Animetips för sommaren

När solen är som starkast och man vill fly undan hettan för stunden eller om regnet öser ner så kan det vara skönt att dra sig undan och titta på något som ändå känns somrigt. Därför bestämde jag mig för att lista några animeserier och filmer som håller sommarkänslan i topp!

 


Ano hi mita hana no namae wo bokutachi wa mada shiranai
(även kallad ‘AnoHana’)
11 avsnitt. Drama, övernaturligt, slice of life.

Jinta och hans barndomskompisar kom ifrån varandra efter en ytterst tragisk olycka men ödet tvingar dem samman många år senare och de får kämpa för att få bukt med sina känslor inför dem själva, sina vänner och det som skedde som förändrade deras liv. Min storfavorit från 2011 är ett otroligt drama som tar upp ämnen som döden, kärlek, vänskap samt att finna sig själv och kunna acceptera vem man är. Den här serien lyckas utveckla och ta itu med allt detta på enbart elva avsnitt.

 

air-570x267
AIR
12 avsnitt och 2 OVA-avsnitt. Drama, övernaturligt, romantik.

Den unge mannen Yukito Kunisaki strövar omkring från stad till stad för att hitta en bevingad mö som hans mor alltid talade om. I en av städerna träffar han flickan Misuzu och han stannar kvar i staden längre än vad vanligtvis stannar på en plats. Ju längre han stannar desto mer inblandad i några personers liv blir han och den mystik som verkar finnas runt allihopa.

Var noga med att det är TV-serien och inte filmen ni ser!

 

HigurashiNoNakuKoroNi-570x267

Higurashi no naku koro ni
25 avsnitt. Skräck, thriller, övernaturligt, psykologiskt.

Låt inte den söta bilden lura dig för detta är en ytterst våldsam skräckserie. Sommaren 1983 så flyttar Keiichi Maebara och hans familj ut till den lilla byn Hinamizawa som visar sig vara allt annat än en normal liten by då död och mord börjar bli en del av vardagen och flickorna i hans klass inte är de som han trott att de varit.

Första säsongen kan vara rejält förvirrande så jag rekommenderar att man även ser andra säsongen Higurashi no naku koro –kai- för att få ett riktigt grepp på handlingen samt att animationerna blev avsevärt mycket bättre. Även värt att nämna är att originalspelet har fått grönljus på Steam.

 

AnoNatsuDeMatteru-570x267

Ano Natsu de Matteru
12 avsnitt. Drama, sci-fi, komedi, romantik, slice of life.

En rymvarelse. Ett filmprojekt. En sommar. En massa drama. Det är ungefär handlingen i ett nötskal och vid första anblick fick det mig inte särskilt peppad på serien när jag skulle ta mig en titt men tji fick jag och fick en glad överraskning när serien visade sig vara mycket charmigare än vad jag någonsin trott.

En rymdvarelse kraschar på jorden och killen Kaitos liv blir aldrig mer detsamma efter rymdvarelsen Ichika räddar hans liv. Samma sommar så börjar även han och hans vänner på ett filmprojekt där de inte bara lär sig hur filmmakeri är utan även om varandra.

Om ni kollar upp serien och tycker att den känns lik ”Onegai Teacher” så är det just för att det är samma skapare bakom de båda.

 


Shinryaku! Ika Musume

12 avsnitt. Komedi, slice of life.

Ika Musume (sv: Bläckfiskflickan) är som namnet antyder, en bläckfisk. En dag tröttnar hon på oss människor och vårat envisa förorenande av haven och bestämmer sig för att invadera oss! Efter en rad händelser så tvingas hon däremot till att jobba hos ett syskonpars strandrestaurang men planerna på att invadera världen ovanför ytan försvinner aldrig riktigt. Så gott som hela serien utspelar sig på stranden och mycket mer somrigt blir det inte än så! En helt underbar serie med mycket charm som vann många animenördars hjärtan när den sändes vintern 2010 och fick oss att längta till varmare tider. (Bonus: Skaparen har även inte bara ritat en utan två fanart-bilder till Splatoon. Bläckfiskarnas era är här!

 


Hotarubi no Mori e
Film. Övernaturligt, drama, romantik.

När Hotaru är en liten flicka så går hon vilse i en skog där japanska spöken och andar sägs bo. Gin, en av skogens invånare, hjälper henne ut och hon lovar att komma tillbaka. Detta gör hon år efter år, sommar efter sommar. Det enda problemet är att om Gin vidrörs av en människa så slutar han existera.

En väldigt kort film (45 minuter) som är från skaparen som även gjort Natsume Yuujinchou som även den handlar om japanska andar och spöken (titelbilden är därifrån).

 

summerwars
Summer Wars
Film. Komedi, sci-fi.

Kenji Koiso blir en dag tillfrågad av Natsuki, tjejen som han är hemligt förälskad i, om han kan tänka sig sommarjobba för henne. Trots att han redan har ett sommarjobb där han tar hand om underhåll på Oz, ett program som styr stora delar av världen och som majoriteten är uppkopplade till, så  tackar han ja och när han väl kommer fram till arbetsplatsen, som är hos Natsukis familjs överhuvud som fyller 90 år, så får han veta att jobbet han tackat ja till är att låtsas vara Natsukis fästman. Samtidigt som denna kaotiska situation pågår så får Kenji ett konstigt matteproblem på sin mobil som han löser och skickar in ett svar på. Svaret visar sig vara precis det som krävdes för att hacka sig in i programmet Oz. Det blir sedan upp till honom och alla som kan att försöka återta kontrollen innan skadorna blir alltför stora.

Det kan låta lite rörigt för ja, det är många trådar som knyts ihop i en och samma berättelse men de kompletterar varann väldigt bra.

Värt att nämna är även att skaparen bakom filmen, Mamoru Hosoda,  har även skrivit filmen Digimon Adventure ~ Bokura no War Game~ som finns med (dock i en väldigt omklippt och omskriven version) i västsläppta Digimon The Movie och likheterna är såpass stora att man kan inte hjälpa att undra om detta var filmen han egentligen ville göra när han skrev Digimon-filmen.

Har ni några egna tips eller har ni några serier som ni gärna tittar på under sommaren? 

Publicerat av

Pyon

Pyon

Spel- och animenörd som är funktionsduglig i det japanska språket. Hoardar JRPGn inför apokalypsen.